fbpx

Kdo bi si mislil, da lahko voda tako škoduje lasem?! Tudi to te mere, da se lasje preprosto kar odlomijo… Zakaj? Kdaj? Kako? Poglejva kaj se zgodi, ko v las vstopi voda 🙂

Raziskave kažejo, da zdravi lasje vpijejo vode za kar 30% svoje teže, svojo velikost povečajo za 16% in se podaljšajo za 2%. Z vsem tem večanjem in raztezanjem se poveča tudi povrhnjica, ki pa ni zasnovana tako, da nenehno spreminja svojo obliko. Sčasoma bo oslabela, kar nas pripelje do suhih in polomljenih las.

Kaj sploh je povrhnjica? Povrhnjica je zunanja plast las sestavljena iz odmrlih celic, ki se prekrivajo kot ribje luske. Pomaga zapirati hranilne snovi v naše lase in ščiti notranjo skorjo in sredico. Lahko rečemo, da je zaščitna pregrada pred zunanjmi vplivi.

Vir: Canva

Las zateče in se odpre, ko voda prodre vanj ter potisne luske povrhnjice navzgor. Bolj se las odpre, manjša je zaščita. Dviganje povrhnjice lahko povzroči razpoke v njej in tako nastanejo luknje v ”strehi”, ki ščiti notranjost lasu in daje zunanji izgled. Luknje in razpoke v povrhnjici vodijo v povišanje poroznosti las in zmanjšano sposobnost povrhnjice, da zadrži vlago, ki jo potrebuje.

Sedaj pa si predstavljaj, da imaš že v osnovi poškodovane visoko porozne lase. To pomeni, da v las lahko vstopi še več vode, še hitreje in bolj enostavno. In ker voda gre enostavno noter, gre enostavno tudi ven. Rezultat: izsušeni lasje, ki se bodo odlomili! Luske povrhnjice so pri poroznih laseh bolj narazen, zato so takšni lasje še bolj dovzetni za hidracijsko utrujenost. Lahko pa je tudi obratno…prevelika izpostavljenost hidraciji lahko vodi v visoko porozne lase in jim spremeni teksturo.

Preden pogledamo, kaj sploh je hidracijska utrujenost razjasnimo še pojem poroznost: Poroznost je sposobnost las, da absorbira in zadrži vlago. Nizko porozni lasje imajo naravno tesno zaprte celice povrhnjice, ki otežujejo vstop vode v notranjost. Visoko porozni lasje pa imajo celice povrhnjice, ki so med sabo bolj oddaljene. Hitro sprejmejo vlago, ampak jo hitro tudi oddajo saj je povrhnjica ni zmožna zadržati. Pogosto so najbolj porozne lasne konice, saj so najdlje na naši glavi in so dale skozi največ procesov od suhih do mokrih in spet do suhih las nazaj. Daljši so lasje, bolj suhe so konice.

Hidracijska utrujenost (t.i. hygral fatigue) je poškodba lasne povrhnjice, ki nastane zaradi večkratnega raztezanja in krčenja las pri absorbiranju vode in ko se le-ti sušijo.

Vir: Canva

Hej! Kaj pa povečuje tveganje za hidracijsko utrujenost?

  • lase umivaš vsak dan
  • ponovno zmočiš lase, ki še niso popolnoma suhi
  • lase dolgo namakaš v vodi (npr. bazen, morje) brez zaščite – klik TUKAJ, da preveriš kako jih zaščitiš
  • balzam ali maske za lase pustiš delovati čez noč
  • globinsko masko uporabljaš prepogosto ali jo pustiš predolgo na laseh (upoštevaj navodila na posameznem izdelku!)
  • uporabljaš izdelke, ki preveč vlažijo lase in ne vsebujejo proteinov
  • imaš poškodovane lase, ki so v osnovi že bolj porozni
  • tvoji lasje so izgubili zaščitna olja in porušeno imaš pH ravnovesje
  • uporabljaš DIY maske za lase brez preverjene pH vrednosti

Kako lahko sploh opazim, da so lasje preveč hidrirani?

Mokri lasje imajo ob dotiku gumijast občutek. Lasje so lahki in se med sabo lažje zapletajo. Postanejo krhki in zlahka se zlomijo. Pomembna pa je tudi elastičnost mokrih las. Kako to preveriš? Test elastičnosti opraviš po tem, ko si si umila lase in sprala balzam. Vzameš v roke en las in ga rahlo raztegneš. Če se las po raztezanju vrne na svojo naravno dolžino brez, da bi se odlomil…čestitam! Lasje so v dobri kondiciji in uravnoteženi kombinaciji vlage in proteinov, ali drugače, ni hidracijske utrujenosti 🙂 Če se las raztegne več kot bi se smel in se na koncu še odlomi, pomeni, da lasem primanjkuje proteinov. Če pa se las sploh ne razteza veliko, verjetno potrebuješ vlago. Povrhnjica je poškodovana, lasje z nizko elastičnostjo pa vodijo v šibko strukturo in povečano lomljenje las.

In kaj sedaj?! Kako preprečim to stanje?

Kljub temu, da se naravnemu postopku dvigovanja in spuščanja povrhnjice ne moremo izogniti obstajajo načini za zmanjševanje možne škode. Najbolj osnovno kar lahko je, da zmanjšaš čas, ko so lasje namočeni (tuš, bazen, itd.). Druga je preventiva, kar pomeni, da preprečiš prehiter vdor vode v lase. To lahko storiš z uporabo preparatov, ki so namenjeni za pripravo las na umivanje (t.i. pre-poo ali prep before shampoo). Pogosto se za to uporabljajo kakšna olja, ki jih lahko naneseš večer prej ali pa par urc pred umivanjem.

Vir: Canva

Olja so namreč hidrofobna in predstavljajo dobro oviro pred vodo. Raziskovalci so odkrili, da uporaba kokosovega olja pred šamponiranjem zaščiti lase in preprečuje prekomerno zatekanje las.

Olje se veže na notranje beljakovine las, kar posledično zmanjša njihovo sposobnost, da nase vežejo molekule vode. Otekanje je manjše in tako imajo lasje občutno manj ”travm”, ko se posušijo. Če vaši lasje ne marajo kokosovega olja so odlična alternativa grozdna in sončnična olja.

Več o pravilni uporabi kokosovega olja si lahko prebereš TUKAJ!

Za visoko porozne lase je rešitev ravnovesje med proteini in vlago. Proteini pomagajo obnoviti in okrepiti povrhnjico vendar pozor…manj je več. Predozirate lahko tudi z proteini, vendar je ta prednost, da je to stanje lažje popraviti. Med proteinskimi sestavinami najbolj prevladujejo hidrolizirane pšenične, sojine in kvinojine beljakovine.

Za zaključek je pomembno, da uporabiš izdelke z ustrezno pH vrednostjo saj ti bo to pomagalo zapreti povrhnjico. S tem se zmanjša količina vlage, ki vstopa in iztopa iz las. Lasje imajo pH med 4,5 in 5,5. Veš, da imaš verjetno v shrambi sestavino, ki ti bo pomagala pri tem? Preveri TUKAJ 🙂

In še en trik, za katerega sem prepričana, da mi mogoče celo ne boš takoj verjela 😉 Pomembno je, da lase ČIMPREJ posušiš, zato se priporoča sušenje s sušilcem za lase. Vem ja…načeloma se zdi, da sušenje las na zraku naredi manj škode, ampak raziskave so pokazale, da je povrhnjica las lepše zaprta, če za sušenje uporabiš sušilec. Pri laseh posušenih naravno pa je povrhnjica ostala bolj groba in hrapava.

Proces širjenja las v mokrih pogojih in krčenja v suhih razmerah je stresen in sčasoma škodljiv za lase. Lahko pride tudi do tako resnega stanja, da povrhnjica preprosto ostane odprta. Seveda se velika škoda ne bo zgodila z samo enim umivanjem las ali eni izmed zgoraj naštetim dejavnikom. Gre za dolgoročno slabo ravnanje z lasmi oz. skupek različnih dejavnikov, ki povečajo nevarnost pojava hidracijske utrujenosti.

Naši lasje so naravno hidrofobni, kar pomeni da se voda od njih odbija. To je posledica olja, ki prekriva naše lasne mešičke in preprečuje vstop preveliki količini vlage. Vendar si sami naredimo največ škode s tem ko prekomerno šamponiramo lase, jih ravnamo, belimo, ali kako drugače kemično obdelujemo, ne zaščitimo pred okoljskimi dejavnimi, itd. S tem se odstranijo naravna olja in jih naredimo bolj ranljive za poškodbe. Lasje so si različni, zato je pomembno, da pregledaš in oceniš njihovo stanje. Na žalost velikokrat od strokovnjakov slišimo, da imamo suhe lase in jih je potrebno vlažit in vlažit in vlažit…ja, ni nujno…dosežemo lahko ravno obraten učinek. Še posebej če se odločimo, da jih želimo ”popraviti” in jim dati vso to vlago v eni noči, zavito v folijo in pokrito s kapo 😉

M.V.