fbpx

Nemogoča trditev? Ne čisto… 

Kokosovo olje spada med visoko komedogena olja, kar pomeni da maši pore in lase. Luknje v povrhnjici zapolne tako, da las ni več možen sprejemati vlage od produktov nanešenih za tem. Posledično se las izsuši. Ko pa olje nanašamo direktno na lasišče le-ta pore zamaši, kar lahko vodi v izgubo las, če olja ne odstranjujemo pravilno in redno. 

Ne verjamete? Predstavljajte si kakšne konsistence je kokosovo olje v hladnem okolju. Sedaj pa to sliko prenesite na naše lase v nizkih temperaturah 😉 Olje zakrkne, lasje pa postanejo trdi, težki in neprožni. Na lasišču se lahko pojavijo bele luske, kar marsikdo zamenja za prhljaj. Gre samo za produkt, ki se je začel kopičiti. Seveda, če živite na Karibih je potem zgodba drugačna saj tam zaradi visokih temperatur ne poznajo kokosovega olja v trdni obliki 😊 

Zelo pomembno je KDAJ in KAKO uporabimo kokosovo olje.

Najboljši čas za to je pred šamponiranjem las, še posebej, če uporabljaš bolj agresivne šampone. Z oljem pripraviš lase na umivanje, zapreš njihovo povrhnjico, kar vodi v boljši ‘’zdrs’’ in lažje razčesavanje. Naneseš na lase po celotni dolžini in jih zaviješ v folijo, kopalno kapo ipd. Tako pustiš cca. pol ure, da se dobro navlažijo. Ja…olje navlaži lase oz. se veže na naravno beljakovinsko strukturo las, ki pomaga, da lasje ohranijo naravno vsebnost vlage 😊 obenem pa v njih ohrani proteine, ki so pomembni za strukturo in moč las. Za tem temeljito umiješ lase, v tem primeru lahko šampon naneseš od lasišča do konic. Lase nato oblikuješ kot ponavadi. Ker kokosovo olje zmanjšuje poroznost las in preprečuje izgubo proteinov je še posebej dragoceno za tiste, ki lase belite, barvate in izpostavljate visokim temperaturam (ravnanje in kodranje las).

Rezultati so lahko odlično navlaženi in mehki lasje. Kokosovo olje je eno redkih, ki prodre globoko v las. Prav pride tudi v primeru ko želimo preprečiti stik z morsko ali klorirano vodo, saj je las zaščiten oz. zaprt. 

Če so lasje kljub redni uporabi kokosovega olja še vedno suhi in krhki pomeni, da jih je olje zamašilo in vlage ne sprejemajo več. Nujno očistite lase in jih navlažite z globinsko masko ali dobrim balzamom brez izpiranja (to ne velja za vse balzame! Tisti, ki se lahko uporabijo brez izpiranja imajo oznako leave-in). 

Kokosovo olje bolje prenašajo visoko porozni lasje saj so bolj vpojni in posledično manj mastni.  

Zelo pomembno vlogo pa ima tudi pri preprečevanju hidracijske utrujenosti ali ‘’hygral fatique’’. Stanje, ki je pri nas premalo znano ampak zelo pomembno. Las, ki hitro vpije vodo lahko prehitro nabrekne in se odlomi. Olje onemogoči, da bi voda zlahka prodrla v las.

Ampak več o tem pa v TEJ objavi 😊  

M.V.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.