fbpx

Si pripravljena na poležavanje na plaži, kopanje v bazenu in čofotanje v morju? Mislim, da nas je veliko takšnih, ki si med plavanjem in nasploh vodnimi aktivnostmi rade zmočimo lase…včasih namakamo samo glavo, da lasje lepo plavajo naokrog kajne? Saj je samo voda 😊

Pa je to res tako nedolžno? Na žalost ne.

Poglejmo najprej bazen. Škodljiv je klor, ki spada med najmočnejše kemikalije. Mislim da ni potrebno posebej poudrjati, da to verjetno ne bo imelo dobrega učinka na lase. Ko so lasje izpostavljeni kloru jim ta odvzame vsa naravna olja, ki jih drugače ščitijo. To lahko povzroči razpadanje zaščitne povrhnjice, ki vodi v lomljenje las. Samo pomisli na občutek, ko greš z roko čez lase, ki so pravkar iz klorirane vode…roka se kar zatika tako grobi in izsušeni so.

Klor vpliva tudi na lasišče saj ga izsuši, povzroča srbečico in tudi prhljaj. Slabo vpliva na barvo, kar bodo najbolj dobro vedele blondinke, ki dlje časa preživijo v klorirani vodi…npr. blond lasje postanejo zeleni.

Kaj pa morje, sol in prelepa naravna frizura morske deklice, ki smo si jo zamislile? 😉

Vir: Canva

Na žalost te moram tudi tukaj razočarati. Lasje, ki so preveč izpostavljeni slani vodi postanejo suhi in poškodovani. Verjetnost za poškodbe se še poveča, če so pred kratkim bili barvani ali kemično obdelani na nek drug način. Izsuši se tudi lasišče, pomanjkanje vlage pa povzroča prhljaj in razcepljene konice. Lasje, ki so bili prej sijoči in mehki postanejo suhi, krhki in dolgočasni.

Sedaj pa k rešitvam! Kako zaščititi lase pred vodo?

Seveda bi bilo najboljše za lase, da ostanejo suhi. Ampak, ker želim, da na počitnicah uživaš in vstopiš v jesen s tako čudovitimi lasmi kot si jih imela prej, prosim beri dalje.

Najbolj pomembno je, da preprečiš prevelik vdor vode v lase, saj to povzroča hidracijsko utrujenost (t.i. hygral fatigue). Posledica so poškodovani, polomljeni in razcepljeni lasje. Ustvariti moraš zaščitni sloj med vodo in lasmi, zato lahko naneseš balzame brez izpiranja, preprosto masko za lase ali pa kar kokosovo olje. Ko prideš iz vode si obvezno speri sol ali klor iz las, nato pa ponovno naneseš balzam ali masko.

Poleg zgornjih dveh dejavnikov, ki poleti škodujejo lasem pa je tukaj še eden…in to je sonce oz. UV žarki. Če pred UV žarki zaščitimo telo, zakaj nebi tudi lasišče in lase?

Lasišče je koža!

Verjetno ste že kdaj po sončenju opazile, da je preča opečena. Čisto logično…lasišče je koža in če ostane brez zaščite UV žarki povzročijo opekline. Prepogoste opekline škodujejo lasnim mešičkom in tako se lasje začnejo redčiti in izpadati.

Vir: Canva

Verjameš, da sončni žarki škodujejo lasem enako kot belilo? Če lasje niso zaščiteni, UV žarki prodrejo v las in povzročajo razpadanje melatonina kar vodi v spremembo barve. Če pomislimo, da je v svetlejših laseh melatonina manj pomeni, da so svetlejši lasje tudi bolj občutljivi. Prav tako vpliva na kemijsko strukturo las, kar lahko vodi v spremembo teksture in poškodovane lase.

Kako lahko to preprečiš? Za začetek lahko začneš uporabljati razna pokrivala…kape, klobuki, rute…karkoli, da fizično preprečiš dostop UV žarkov do tvojih las in lasišča.

Kot drugo možnost lahko uporabiš izdelke posebej namenjene za zaščito pred UV žarki. Obstajajo razni serumi in spreji, ki jih preprosto naneseš na lase. Če jih ravno nimaš pri roki pa obvezno uporabi kar sončno kremo za zaščito preče in roba okrog lasišča.

Pogoste sestavine, ki ščitijo pred UV žarki:

  • Polyquaternium 59
  • Cinnamidopropyltrimonium Chloride
  • Polyamide 2
  • Polysilicone 19
  • Derivati iz sončnic

Te skrbi, da bi bili lasje preveč mastni? Obstajajo tudi suhi šamponi z dodano UV zaščito. Najprej nanesi sončno kremo, potem pa suhi šampon.

Tudi za barvane lase je zaščita pred soncem zelo pomembna, saj barva zaradi UV žarkov oksidira (zbledi).

Nega čez poletje se malo razlikuje od ostalih letnih časov. Večkrat si je potrebno umiti lase in bolj pogoste morajo biti globinske maske, da se lasje res dobro regenerirajo. Brez težav balzam čez poletje zamenjaš za globinsko masko.

Če si med tistimi, ki si morajo lase umivati vsak dan pa lahko uporabiš tudi co-wash izdelke (to so balzami, ki so narejeni posebej za umivanje las). Če tega nimaš pa brez problema uporabiš navaden balzam, samo pazi da ga res dobro vtreš v lasišče (za največji učinek si lahko pomagaš z masažno krtačo). Obvezno pa je, da 1x na teden uporabiš šampon s sulfati ali podobno čistilno sestavino, ki res dodobra odstrani vse kar se je nabralo na laseh.

Aaa pa še to! Za zaščito ne uporabljaj klasičnega šampona ali balzama, saj jih tako ali tako spereš dol. Boljše, da uporabiš balzame in maske na katerih je navedeno ”brez izpiranja” saj so le-ti izdelki namenjeni, da so v laseh dlje časa. Balzama na katerem piše – temeljito izperi – ne puščaj v laseh!

Čeprav so nam lasje pomembni, jih znamo večkrat zanemarjati…bolj kot svojo kožo in telo. S pikico pazljivosti bodo tvoji lasje imeli noro dobro poletje 😎

Zapomni si: Škodo je lažje preprečiti kot popravljati 😉

M.V.