fbpx

Včasih prav zapaše kakšna sprememba in hej, zakaj si je ne bi privoščila, če se boš tako bolj dobro počutila v svoji koži oz. laseh! Naj bo to rjava, blond, pink ali modra – ni pomembno, saj sem spodaj zate pripravila celoten postopek kako kljub, včasih res ekstremnim spremembam, ohraniš lase zdrave in nepoškodovane še naprej.

Vsako barvanje las spremeni njihovo kemično sestavo in nekako lahko rečemo, da se beljenje smatra za najbolj agresivno. Beljenje je kemični postopek, ki odstranjuje pigment oz. barvo iz lasnih pramenov in tako lasje postanejo svetlejši. Če se ne izvede pravilno, lahko trajno poškoduje tvoje lase in potem so? Tako je, krepasti. Seveda je ta članek tudi za tiste, ki se barvajo s temnejšo barvo, saj se tudi tam dogajajo spremembe in zakaj nebi zaščitila lasu najboljše kar lahko. Prisežem da je enostavno 🙂

  1. PRIPRAVA NA BARVANJE

Izberi frizerja, ki mu zaupaš:

Vem, da je to včasih najtežji del saj nekateri frizerji dobro strižejo, spet drugi dobro barvajo. Preglej fotografije, reference, vprašaj prijateljice za priporočila, itd. Skratka, pozanimaj se komu boš zaupala svoje lase 🙂

En dan pred obiskom:

  • Operi si lase. Mislim, da sedaj že poznaš mit: k frizerju pojdi z umazanimi lasmi. Produkti, ki jih imaš na laseh lahko imajo kemično reakcijo z barvo, zato bo barva najboljše prijela, če boš imela čiste lase.
  • Uporabi tretma ali globinsko masko, ki je bogata s proteini in naj ta dan nadomesti tvoj balzam po šamponu. Tretma pusti učinkovati vsaj 5min oz. kolikor je navedeno na embalaži in nato dobro spereš. S tem boš okrepila lase že pred barvanjem in bo za njih šok manjši. Pri svetljenju in barvanju se namreč tvojim lasem odvzamejo proteini oz. se le-ti razbijejo. Proteini so keratin, ki lasem daje strukturo in moč. Ker pa se ti spreminjajo so lasje zato oslabljeni in v pomanjkanju, kar vodi v lomljive lase.
  • Lase si razčeši in jih spravi v čop, kitko, po želji. S tem se boš izognila cukanju in trganju las v salonu.

2. PRI FRIZERJU

Tvoje želje:

Pogovori se s stilistom, kakšne imaš želje, pričakovanja in kako bo vse potekalo. Če si želiš velike spremembe iz svetle v temno ali obratno , bodi pripravljena, da verjetno ne bo uspelo v enem obisku.

Zaščiti lase že med barvanjem:

Obvezno naj frizer uporabi ”bond builder” tretma. Teh je v današnjih časih že veliko in poznamo različne znamke – olaplex, k18, wellaplex,… Ti tretmaji niso ne proteinski in ne vlažilni, ampak ohranjajo in popravljajo kemične vezi v laseh. Tako jih ščitijo že med barvanjem, ko se te vezi podirajo oz. spreminjajo.

In za finale:

Lase posuši naravno! Vem, da vse rade odidemo malo drugačne od frizerja…doma si nikoli ne naredimo tako dobre fen frizure 🙂 Ampak prosim poskusi zdržati in si po barvanju lase posuši naravno. Tvoji lasje so pravkar šli čez močne kemične postopke in kot si lahko zamisliš za njih ni dobro, da takoj po tem uporabljamo močno vročino, raztegovanje s krtačo, likalnikom in jih s tem še bolj obremenimo.

3. PO BARVANJU – NEGA DOMA

Nežno, res nežno:

Pusti lasem, da si opomorejo. Preprost wash&go za naslednjih 14 dni. Z lasmi bodi zelo nežna.

Globinska nega 1x na teden:

Nekaj časa po barvanju se osredotoči na to, da lase okrepiš. Lahko s proteinsko masko ali bond builderji za doma (npr. olaplex 3). Lahko tudi izmenjuješ, torej en teden proteinska maska, naslednji teden bond builder.

Zaščiti barvo:

Uporabljaj šampon in balzam za barvane lase, saj vsebujejo sestavine, ki ščitijo barvo pred izpiranjem. To velja tako za barvane kot za beljene lase, saj je pri beljenju v 99% čez še toner. S tem preprečiš rumene in oranžne lase.

Če se boš tega držala, ti mora barva zdržati vsaj 8 tednov…potem pa že tako narastek pokuka ven 🙂

Res je, da se naši lasje razlikujejo med sabo in so nekatere srečnice z močnimi lasmi, ki prenesejo marsikaj. Veliko pa nas je tistih s tankimi ali srednje tankimi lasmi, ki moramo biti ekstra previdne.

Kako barvanje vpliva na kemično sestavo las se lahko najboljše vidi pri skodranih laseh. Po barvanju kodri izgubijo obliko, niso več tako zaviti in se moramo zelo potruditi, da ga spravimo nazaj v naravno obliko. Če izberemo napačnega frizerja, ki ne pazi na lase…verjemite mi, tudi takšni so – pa poškodbe las ostanejo trajne in tako ne preostane nič drugega kot škarje in čakanje na nove, da zrastejo.

Torej kaj praviš? Škarje ali nega? 😉

M.V.