fbpx

Že od nekdaj poslušamo, da je spiranje las s hladno vodo super za lase, da zapre povrhnjico, lasje so bolj sijoči in tako naprej. Ampak…se res splača zmrzovati pod tušem? 

Naj ti že kar na začetku povem, da ne. Temperatura vode nima takšnega vpliva na lase oziroma vsaj ne v takšni meri, kot si mi mogoče predstavljamo.

Kaj pa je tisto kar vpliva na povrhnjico? To je pH! 

Karkoli uporabljate (voda, šamponi, balzami, spreji,…) ima določen pH, ki vpliva na povrhnjico tako, da dviga in zapira luske na njej.  

Vir: Canva

Bolj bazičen (alkaline) pH odpira povrhnjico, bolj kisel pH (acid) pa jo zapira.

Voda v Sloveniji je nevtralna do rahlo bazična, kar pomeni, da je njena ph vrednost med 7 in 9.

Eden izmed dejavnikov, ki vpliva na pH vode je tudi temperatura. Voda pri 25°C ima pH vrednost okoli 7. Če pa se temperatura vode zvišuje, se pH vrednost nekoliko niža.  

Topla voda ima nižji pH, torej je boljša za lase! 

Brez skrbi si lahko privoščiš tudi vroč tuš 😃 Samo malo previdnosti, če se tvoji lasje hitro zmastijo. Vroča voda namreč spodbuja izločanje sebuma na lasišču, kar vodi v mastne lase.

P.S.: Za spiranje lahko uporabite tudi destilirano vodo.

Destilirana voda se v kratkem času po destilaciji veže z ogljikovim dioksidom iz zraka, kar pomeni da je njena pH vrednost še nižja, torej še boljša za lase. Za občasno spiranje in pomoč pri uravnavanju ph na lasišču pa je super izbira mešanica kisa in vode, kjer lahko dosežemo pH vrednost med 3 in 4. Brez skrbi, vse je opisano v posebni objavi o jabolčnem kisu 😊  

Se beremo. 

M.V.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja