fbpx

Veš, da lahko obliko svojih las delimo v skupine od 1 do 4? Vsaka skupina ima še podkategorije od A do C, kjer je kriterij premer posameznega lasu in se tako določi tekstura. Najpogosteje obliko las delimo po sistemu, ki si ga je zamislil Andre Walker in sicer lase delimo na ravne (tip 1), valovite (tip 2), skodrane (tip 3), zvite (tip 4).

Posamezna oblika las ima določene lastnosti in potrebe. Ravni lasje so ponavadi bolj mastni, skodrani pa bolj suhi. Zakaj? Ker pri ravnih laseh lahko maščoba iz lasišča bolje steče po steblu las, pri skodranih pa ne pride daleč 😉 Torej bolj kot so lasje skodrani, tesnejši kot je koder, bolj suhi so. Vendar mastni ali suhi lasje so samo stanje v katerem se lasje nahajajo. To stanje jih ne definira, zato rajši poglejva kaj pa jih.

Kakšne oblike je tvoj las je odvisno od oblike lasnega mešička in načina kako las izstopa iz mešička. Če je lasni mešiček okrogle oblike so lasje ravni, medtem, ko ovalni in asimetrični mešički ustvarjajo valovite in skodrane lase.

Na obliko las vplivajo tudi kemične vezi v laseh. Za to je odgovorna aminokislina cistein, ki je primarna sestavina las. V ravnih laseh so skupine cisteina razpršene tako, da nimajo nobenega vpliva. Pri valovitih in skodranih laseh pa so si bližje in se med seboj zlahka povežejo, kar ustvarja več napetosti v lasnih vlaknih in prispeva h kodranju. Bolj kot je lasni mešiček ukrivljen, bolj stisnjen je cistein, več vezi se oblikuje in lasje so bolj kodrasti. Lasni mešiček in lasje delujejo v tandemu ko gre za ustvarjanje kodra.

Pomembno za valovite in skodrane lase!

Zakaj je priporočljivo, da pri in po beljenju/barvanju uporabimo preparate (razni -plexi), ki ščitijo kemijske vezi v laseh? Z beljenjem ali barvanjem kemično spreminjamo strukturo las, zato se nam lahko pri skodranih laseh uniči oblika las saj smo porušili kemijske vezi.

Na obliko vplivajo tudi hormoni, ki lahko spremenijo lasni mešiček. Prve spremembe se začnejo dogajati okrog 15. leta in naprej, zaradi povečanja spolnih hormonov imenovanih androgeni in estrogeni. Večje spremembe pa se zgodijo v nosečnosti in kasneje tudi v menopavzi. Hormoni močneje vplivajo na gostoto in teksturo las, zato jih bomo podrobneje pogledali v posebni objavi.

TIP 1 – RAVNI LASJE

Canva

Ravni lasje so najbolj odporni od vseh oblik las. Naravna olja (sebum) lažje stečejo po steblu in tako lasje dobijo hranilne snovi, ki jih potrebujejo. Ravni lasje zato tudi lažje prenesejo krtačenje 😊 Slaba stran pa je ta, da se lasje hitreje zmastijo, zato previdno, da ne dodajaš dodatnih olj in ne uporabljaš pretežkih serumov. Da si podaljšaš čas med pranji rajši uporabi suhi šampon. Namreč, prepogosto umivanje las stimulira lasišče, da proizvaja več olj…in ja, začaran krog kajne? Ravni lasje se bolj svetijo, saj ravna površina las odbija več svetlobe in s tem več sijaja. Ponavadi tudi hitreje rastejo tako, da lažje prideš do daljših las. Včasih je problem ohranjati volumen las saj se le-ti hitro poležejo. To lahko rešiš s kakšnim sprejem za teksturo ali peno za lase.

TIP 2 – VALOVITI LASJE

Canva

Sem spadate po večini tiste punce, ki rečete: jooj jaz sem pa ravno nekaj vmes 😉 Valoviti lasje so torej med ravnimi in skodranimi, z značilno ”S” obliko. Vzorec lahko variira med komaj opaznimi valovitimi prameni do skoraj zamenjanih za kodre. Načeloma so bolj ploščati pri glavi in se začnejo vihati nekje od ušesa navzdol. Ko so mokri izgledajo ravni, valovi pa začnejo nastajati šele, ko se sušijo. Od kodrov se razlikujejo po svoji nezmožnosti oblikovanja vrtincev in zvitkov, ki se ovijejo okoli sebe. Temelj čudovitih valovitih las je, da so nahranjeni in s tem zdravi. Ker so ponavadi bolj frizzy je skorajda nujno, da uporabiš sredstva, ki zaklenejo vlago v lase. (npr. 1x na teden lahko uporabiš hidracijsko masko). Najti moraš ravnovesje med produkti, ki bodo dovolj močni v boju z frizzom in dovolj lahki, da ne bodo obtežili las. Pomembno je, da si pri nanašanju produktov nežna in se jih pri stiliranju dotikaš minimalno…bolj se jih dotikaš, bolj frizzy bodo. Izbira je tvoja 😊

TIP 3 – SKODRANI LASJE

Canva

V tretjo kategorijo spadajo lasje polne oblike, ki se zvijejo v vzmeti in obliko odpirača. Imajo močno definirane vzorce z razponom od rahlih kodrov do tesnih kodrastih vitic. Vsak pramen je lahko unikaten. Mokri ponavadi izgledajo valovito, ko pa se posušijo dobijo tridimenzionalno obliko. So bolj izraziti in vzmeteni z več višine in volumna pri lasišču kot valoviti lasje. Kodrasti lasje so najbolj temperamentni tip las. Če naneseš preveliko količino produktov, so lasje preveč obteženi in izgledajo mastni. V nasprotnem primeru, torej če naneseš premalo količino produktov pa si hitro pri frizuri iz 80′ 😊 Izbiraj med produkti, ki so narejeni posebno za kodre in preprečujejo frizz ter poskrbijo za hidracijo las. Neenakomerna oblika posameznega lasu lahko ima točke, kjer je povrhnjica nekoliko dvignjena (to je običajno na mestih kjer se las zavije – naredi ovinek). Tako notranja struktura postane izpostavljena in s tem ranljiva, lasje pa so bolj dovzetni za poškodbe in dehidracijo. Zato je nega izrednega pomena. In še ena stvar…lase vedno stiliraj mokre! Tako poskrbiš, da lasje ostanejo nahranjeni.

TIP 4 – ZVITI LASJE

Canva

Zviti lasje se morda zdijo trpežni, vendar so pravzaprav najbolj krhki lasje, saj imajo najmanj plasti povrhnjice, ki jih ščitijo pred suhostjo. Lasje imajo ali kompakten cikcak vzorec, ki se ne zavija ali tesno navite ”S” kodre, pogosto pa tudi kombinacijo. Spadajo med najbolj suhe in lomljive, zato potrebujejo nežen dotik. Za njih moraš skrbeti kot za svilo, nežno jih očistiš ter razčešeš in se izogibaš močnim kemikalijam. Suhi ali mokri, oblika ostane enaka 😊 Prameni tvorijo zelo tesne, majhne kodre že od lasišča kar povzroča težavo pri zagotavljanju vlage le-temu. Glavni izzivi, s katerimi se spopadajo ženske z zvitimi lasmi so pomanjkanje definicije, suhi in zapleteni lasje ter krčenje in lomljenje las. Da jih ohranjaš zdrave in sijoče je ključno, da jih vlažiš na vsakem koraku. Začni s kremnim vlažilnim šamponom, sledi naj hidratantni balzam, pripravi lase z bogatim vlažilcem in stiliraj z bogato kremo polno naravnih olj in masla, da zakleneš vlago v lase in dodaš definicijo. Izogibaj se voskom.

Velika verjetnost je, da se tvoji lasje ne uvrščajo samo v eno kategorijo. Logično seveda, da tip 1 in 4 ne gresta skupaj, ampak to velja bolj za sosednje kategorije 😊 Na glavi lahko imaš kombinacijo različnih tipov las. To je čisto normalno in naj te ne skrbi. Oblika je namreč šele prvi dejavnik pri določanju kakšne lase imaš in kateri izdelki so primerni za njih. Definirati je potrebno še gostoto, poroznost in seveda teksturo, ki jo določamo s podkategorijami A-C omenjenimi na začetku.

M.V.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja